Hieronder een oefening om meer inzicht te krijgen in de waarden die jij belangrijk vindt in jouw leven. Deze waarden spelen ook een grote rol als het gaat om het vinden van de juiste partner en bij het hebben van een fijne relatie.

Het delen van dezelfde waarden met je partner houdt niet in dat jullie over alles hetzelfde denken of dat jullie dezelfde hobby’s en interesses moeten hebben. Je persoonlijke waarden zeggen iets over hoe jij tegen het leven aankijkt, wat jij belangrijk vindt en het zegt iets over jouw overtuigingen.

Persoonlijke waarden zou je kunnen definiëren als dat wat je belangrijk vindt in het leven. Waarden zijn heel erg persoonlijk en je neemt ze mee vanuit je opvoeding, je persoonlijke ervaringen, je karakter en je vrienden. Je waarden kunnen wel veranderen, maar over het algemeen worden ze grotendeels tijdens je kindertijd en puberteit gevormd.

Oefening

Kies uit onderstaande waarden de 8 waarden die voor jou het belangrijkste zijn en schrijf deze op. Mocht er een waarde ontbreken in onderstaande lijst, voeg deze dan toe aan jouw eigen lijst.

Plezier                 spiritualiteit                 eerlijkheid               verantwoordelijkheid          gezondheid              uiterlijk veiligheid              levensdoel    familie        religie           comfortabel    status        macht       een betere wereld      schoonheid          meesterschap            respect         persoonlijke ontwikkeling     zelfrespect       geluk          onafhankelijkheid             geld         verbondenheid     invloed        een verschil maken        vriendschap

 

Uit de 8 waarden die je hebt gekozen, kies je vervolgens de belangrijkste 5 waarden.

Houd deze waarden bij je in je zoektocht naar jouw partner. Zorg dat in jouw online dating profiel duidelijk wordt dat deze waarden voor jou belangrijk zijn. Tijdens het daten houd ze in je achterhoofd. Mocht je al een relatie hebben, laat dan je partner deze oefening maken. Vergelijk daarna jullie lijstjes en vertel aan elkaar waarom de gekozen waarden belangrijk zijn voor jullie.