Een belangrijke voorwaarde voor het vinden van jouw partner is dat jij gelooft dat jij geschikt bent voor een goede relatie. Dat jij overtuigt bent dat dit ook voor jou weggelegd is en dat jij in staat bent om onderdeel te zijn van een gelukkige en goede relatie. Jij hebt waarschijnlijk de test al gemaakt om te bepalen of jij geschikt bent voor een goede relatie. Heb jij deze nog niet gemaakt, ga dan naar de test!

Dit geloof in jezelf om een goede relatie te hebben of om een geschikte partner te zijn, wordt ook wel relatie self-efficacy genoemd. Onze level van self-efficacy zegt iets over of wij zelf geloven dat wij bepaald gedrag kunnen uitoefenen. Bovenstaande test geeft weer in hoeverre jij gelooft dat jij in staat bent om een goede relatie te beginnen en te behouden.

Wat als jij laag scoort? Dan is er gelukkig niet zo veel aan de hand. Onze levels van self-efficacy liggen namelijk niet vast en kunnen vergroot worden. Uit onderzoek blijkt dat een aantal manieren hiervoor geschikt zijn. 2 van deze manieren zijn:

  • coaching
  • het gebruik van rolmodellen

Coaching

Coaching werkt goed, omdat jij dan feedback ontvangt. Feedback op jouw gedachten, op jouw gedrag en op jouw emoties. Dit zal jou nieuwe inzichten geven, jouw relatie self-efficacy vergroten en je kansen op het vinden van jouw partner vergroten. We zijn vaak overtuigd van ons eigen standpunt en kijk op de wereld. Hier zitten allemaal interessante mechanismen van onze hersenen achter, zoals het gegeven dat onze hersenen meer gericht zijn op de informatie die ons idee bevestigd en minder gericht op afwijkende informatie.

Als het gaat om relaties, dan treedt dit mechanisme ook op. Vaak verwachten wij al een bepaald patroon of reactie, bijvoorbeeld vanuit onze ervaringen in eerdere relaties, en het zou kunnen dat wij zo onbewust de situatie sturen/beïnvloeden. Via coaching kun jij jouw bewustzijn hiervan vergroten en hierdoor gaan jouw dates anders verlopen of veranderen de interacties met jouw partner.

Uit mijn eigen ervaring weet ik hoe nuttig deze coaching kan zijn. Daarnaast was het voor mij ook confronterend. Confronterend omdat mijn gedrag en mijn gedachten zo automatisch waren geworden, dat het mij heel veel moeite en oefening heeft gekost om deze te veranderen. Zo had ik bijvoorbeeld de volgende overtuiging ‘als iemand veel heeft meegemaakt in zijn leven, dan moet hij wel een bijzonder persoon zijn’. Een overtuiging die mij veel gedoe en gezeur heeft opgeleverd. Het zou natuurlijk kunnen dat iemand hierdoor een bijzonder persoon wordt, maar bij de mannen die ik ben tegenkomen was het ‘veel meegemaakt hebben’ alleen een excuus om zich schofterig te gedragen.

Rolmodellen

Rolmodellen zijn personen die een bepaald gedrag uitvoeren. Vanaf dat wij geboren worden, gebruiken wij al imitatie en kopieergedrag. Zo leren wij klanken, een taal, bewegingen en gebaren. Het gebruik van rolmodellen is ook nuttig als wij volwassen zijn. Bijvoorbeeld rolgedrag als het gaat om het vinden van een partner. Het is goed om te zien hoe een ander bepaalde problemen aanpakt als het gaat om (online) daten of hoe deze persoon omgaat met de emoties die spelen tijdens de zoektocht naar een partner. Behalve dat het steun geeft en laat zien dat jij niet de enige bent die bijvoorbeeld ongeduld ervaart tijdens de zoektocht, geeft het ook nieuwe inzichten. Inzicht in ander gedrag en inzicht in een andere manier om het aan te pakken.

Op deze site zijn een aantal oefeningen te vinden die jij kan doen om jezelf beter te leren kennen, om meer inzicht te krijgen in wat jij wilt in een relatie en om meer positief in het leven te staan.

Daarnaast weet ik uit eigen ervaring hoe fijn het kan zijn om een klankbord hierin te hebben, om iemand te hebben die met jou meedenkt en steunt. Mocht jij het idee hebben dat jij er zelf niet helemaal uit gaat komen en dat niemand in jouw directe omgeving objectief genoeg is om jou te helpen, neem dan contact op en dan gaan wij samen op zoek naar jouw partner!