Het lijkt soms wel of er twee typen mensen zijn. Aan de ene kant mensen die moeiteloos relaties aangaan. En dan ook nog op een volwassen en ontspannen manier. Aan de andere kant ken ik mensen die totaal verkrampen en spastisch gaan doen zodra ze aan het daten zijn of als ze in een relatie zitten. Wat maakt dat er zo veel verschil is tussen mensen? En als je eerlijk bent, welk type ben jij dan?

Een verklaring voor dit verschil kan volgens mij gevonden worden in de hechtingsstijlen van mensen. Deze hechtingsstijlen zijn onderzocht door Bowlby, ook wel de ‘attachment theory’. Volgens deze theorie wordt gedrag in een relatie en gedachten/ideeën over de relatie gevormd door mentale representaties (‘working models’) die ontstaan zijn in de vroege kindertijd. Bowlby geeft aan dat er 2 typen working models zijn:

  1. ideeën over hoe de ander gaat reageren op een verzoek tot nabijheid / intimiteit
  2. ideeën over hoe geliefd en geschikt diegene zichzelf vindt

Een test om uit te vinden hoe geschikt jij jezelf vindt voor een relatie, vind je hier!

Het eerste type working model zegt iets over jouw hechtingsstijl. Er worden 3 type hechtingsstijlen onderscheiden. Angstig gehecht, veilig gehecht en afwijzend-vermijdend gehecht. Hieronder een uitleg over deze 3 types:

  • Angstig gehecht – Personen die angstig gehecht zijn vinden het belangrijk om zo veel mogelijk bij hun partner te zijn en zij kunnen gemakkelijk intiem zijn. Wel heb deze personen vaak een stemmetje in hun hoofd dat zich afvraagt of de ander hen wel echt zo leuk vindt. Gedurende de dag denken zij veel na over hun relatie, over hun partner en of het allemaal wel goed zit. Het kost vaak veel energie om een relatie te hebben. Kleine signalen van de partner worden al opgepikt en angstig gehechte personen betrekken hiervan veel op zichzelf. Dit stemt hen soms negatief en maakt ze van streek. Tijdens ruzies reageren zij vaak impulsief en hebben zij achteraf spijt. Echter, als een angstig gehecht persoon een partner treft die veilig gehecht is – en die steun en geruststelling kan bieden – dan kan dit ervoor zorgen dat de angsten verminderen en dat de relatie beter voelt.
  • Veilig gehecht – Personen die veilig gehecht zijn vinden het heel normaal om warm en liefdevol te zijn voor hun partner. Van intimiteit worden zij erg blij! De gedachten van veilig gehechte personen zijn niet continue gevuld met gedachten over hun relatie. De relatie gaat zoals het gaat en zij zien wel wat er komt. De signalen van hun partner kunnen zij goed lezen en zij zijn afgestemd op de wensen & behoeftes van hun partner. Ook kunnen zij hun eigen behoeftes en wensen goed en makkelijk duidelijk maken.
  • Afwijzend-vermijdend gehecht – Personen die afwijzend-vermijdend gehecht zijn, zijn waarschijnlijk erg op hun vrijheid gesteld en zij vinden het soms moeilijk om een relatie serieus te nemen. Autonomie is belangrijk in hun relatie en de partner moet onafhankelijk zijn. Nabijheid en intimiteit in relaties vinden afwijzend-vermijdend gehechte personen wel fijn, maar het wordt ze al snel te veel. Richting hun partner zijn zij niet heel open en misschien zelfs wel afstandelijk. Heftige emoties voelen zij niet snel en een conflict met een ander hebben zij ook bijna nooit. Onenightstands bevalt hen wel goed en voorziet in de behoefte aan intimiteit.

Uit bovenstaande beschrijvingen krijg je misschien al een idee over jouw hechtingsstijl. Wil je toch meer weten over jouw hechtingsstijl? Doe dan deze test! (test is anoniem en registratie is niet nodig)