Wie zijn nu de beste raadgevers als het gaat om een goede relatie? Wat dacht je van mensen die al veel levenservaring hebben? Mensen die zelf ervaringsdeskundige zijn en die wijsheid en inzicht hebben in lange en gelukkige relaties. Karl Pillemer heeft duizenden ouderen in de VS geïnterviewd om hun levenslessen naar boven te halen. Deze kennis heeft hij gebundeld in het boek ’30 Lessons for living – tried and true advice from the wisest Americans’.

Aangezien liefde en relaties een belangrijke rol spelen in ieders leven, heeft hij ook vragen gesteld op dit gebied. De inzichten heeft hij teruggebracht tot 5 lessen. Wil jij je relatie verbeteren of goed beslagen ten ijs komen in je volgende relatie, lees dan verder!

 

Les 1: Kies een partner die op jou lijkt

Het kwam al uit andere onderzoeken naar voren, maar ook dit onderzoek laat zien dat een partner die dezelfde waarden en achtergrond als jou heeft, de basis is voor een goede relatie. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je zicht hebt op je eigen waarden en wat jij belangrijk vindt in het leven. Weet je niet zeker of je dit wel hebt, maak dan deze oefening. Deze oefening geeft je een eerste stap richting zelfinzicht. Dit alles betekent natuurlijk niet dat een relatie tussen twee personen met verschillende waarden en achtergrond niet zou kunnen werken, alleen dat dit meer inspanning en inzet vraagt.

Les 2: Vriendschap is belangrijk

Behalve dat je passie en romantische gevoelens moet hebben voor je partner, is het belangrijk dat jullie ook vrienden kunnen zijn. Helaas verdwijnt die eerste passie en hartstocht. Wil je weten waarom dat zo is? Lees hierover meer. Zodra deze afneemt moet er iets overblijven dat jullie delen en volgens de ervaringsdeskundigen is dit vriendschap.

Les 3: Don’t keep score

Verwacht niet dat je relatie altijd in balans is en dat jullie beiden 50% geven. Je kunt niet precies datgene uit je relatie halen als wat je er zelf instopt. Geef beiden meer dan dat je zelf uit de relatie haalt, zo weet je zeker dat jullie allebei tevreden zijn. En zeg nou zelf: wat is er nou leuker dan je partner blij maken?! Bedenk ‘s morgens waar je partner behoefte aan heeft en of jij daar iets aan kunt bijdragen. Maak elkaar gelukkig en heb wat voor elkaar over. Houd dus niet bij wie wat heeft gedaan.

Les 4: Praten

Het klinkt zo makkelijk, maar schijn bedriegt. Echt luisteren naar je partner en het voeren van een echt gesprek, is verre van makkelijk. We praten meestal wel (of een van de twee dan), maar gaat het dan ook echt ergens over. Of blijft het bij ‘wie haalt de kinderen op?’, ‘wie doet de boodschappen?’ of ‘ben jij morgenavond thuis, want ik moet weg?’. Maak tijd om een echt gesprek met elkaar te voeren. Wat is belangrijk voor je partner, wat speelt er in zijn of haar leven en welke plannen heeft hij of zij. Allemaal dingen die belangrijk zijn om te weten en die ervoor zorgen dat je niet van elkaar vervreemdt. Op zoek naar leuke vragen voor je partner? Je vindt ze hier!

Les 5: Wees betrokken bij de relatie

Verbind je niet alleen richting je partner, maar ook richting jullie relatie. Neem jullie relatie serieus, zie het als iets bijzonders en waardeer het. Het is een product van een jullie beiden en verdient aandacht.

Een extra (maar moeilijke) les:

Verwacht niet je partner te kunnen veranderen. Nee, ook niet na een paar jaar, of na het kopen van een huis samen of nadat jullie getrouwd zijn. De les van ervaringsdeskundigen hierover is simpel: de ander wordt niet anders. Accepteer je partner zoals hij of zij is. Inclusief irritante gewoontes, trekjes, et cetera. Het enige dat jij kunt doen, is het aanpassen van jouw eigen houding en gedrag.

En nu echt de laatste les 🙂 :

Ga niet boos naar bed. Laat een ruzie, meningsverschil of discussie niet langer duren dan een dag. Dat is al lang genoeg! Je weet niet wat er ’s nachts gaat gebeuren en het is fijn om de volgende dag met een schone lei te kunnen beginnen. Zet je over je boosheid of frustratie heen en los het op.