Als het om jouw dates gaat, is het dan verstandig om vrienden om advies te vragen? Is het een goed idee om jouw ervaringen te delen?! Ik ken meerdere personen, inclusief mezelf, die het hele ‘date gebeuren’ voor zichzelf hebben gehouden. Wij deelden niet dat we serieus op zoek waren (of vertelden het alleen aan één goede vriend), deelden niet onze date ervaringen en de buitenwereld werd zich pas bewust van ons dating avontuur nadat wij iemand ontmoet hadden.

Misschien is bovenstaande herkenbaar? Of ben jij juist iemand die zijn of haar ervaringen wel deelt? Voor allebei – delen of niet delen – is iets te zeggen.

Door het delen van onze ervaringen krijgen wij tips en adviezen. Het is fijn om te weten dat jij niet alleen bent in jouw date ervaringen. Ook weten vrienden dat jij graag een relatie wilt en zij kunnen jou koppelen (dit kan positief zijn, maar ook erg slecht uitpakken..).

Onderzoek heeft aangetoond dat de mening van vrienden over de slagingskans van een relatie beter is, dan de mening van het stel zelf. Dit heeft iets te maken met het feit dat onze vrienden niet op die ‘roze wolk’ zitten en zij de situatie objectiever zien. Jammer genoeg gaat dit onderzoek over bestaande stellen, maar wat als jij nog op zoek – of aan het daten – bent? Hoe slim en nuttig is die mening van vrienden dan?

Een belangrijke factor hierin is hoe blij jouw vrienden werkelijk voor jou zijn als jij ‘de ware’ ontmoet. Deze blijheid is soms niet zo groot als dat wij zelf wel zouden willen. De meesten van ons kennen dat gevoel – achter de uiterlijke blijheid – wanneer iemand anders een leuke partner vindt en stapelverliefd is. Geef jezelf niet de schuld voor dit gevoel, wij – mensen – zijn nu eenmaal zo geprogrammeerd. Er is zelfs een woord voor:

Schadenfreude

De definitie hiervan is ‘leedvermaak’. Ofwel: het plezier dat wij ervaren bij andermans tegenslag.

Op het gebied van de liefde speelt dit ook. Dit maakt het moeilijk voor onze vrienden om objectief te zijn. De meeste van ons zijn op een of andere manier bezig met status en met ons ‘plekje’ in de wereld. We hebben graag het idee dat wij het zelf goed doen, want dat is goed voor ons zelfvertrouwen. De makkelijkste manier om te bepalen of wij het goed doen, is door te kijken naar hoe de mensen in de omgeving (onze vrienden dus) het doen.

Stel, jij bent nu aan het daten en misschien zelfs wel verliefd aan het worden. Dan kan het voor jouw vrienden heel moeilijk zijn om objectief te zijn als het gaat om jouw nieuwe ‘vlam’. Wat als zij (onbewust) toch liever zien dat jij faalt, zodat zij in de vergelijking met jou er niet slechter vanaf komen? In hoeverre moet jij dan iets doen met het advies dat jij krijgt? Of is het dan toch verstandiger om je eigen onderbuikgevoel te volgen?

Ik heb mijn vrienden pas laat ingelicht over mijn dating plannen. Achteraf gezien ben ik blij dat ik weinig advies tijdens mijn zoektocht heb gehad. Ik heb mijn eigen gevoel gevolgd en voelde na een date ook niet de verplichting om anderen op de hoogte te brengen van mijn avonturen. Hierdoor bleef het mijn eigen ervaring.

Op een later moment had ik met een vriendin een gesprek over mijn prille relatie. Hier deelde ik een eerste kleine ergernis. Het enthousiasme waarmee zij aan dit kleine ‘scheurtje’ begon te trekken verbaasde mij enorm! Later die avond heb ik hier nog lang over nagedacht en ben eens op zoek gegaan naar verklaringen hiervoor. Toen stuitte ik op ‘schadenfreude’. Niet iets fraais, maar wel menselijks. Ik kon het gedrag nu tenminste plaatsen. En eerlijk is eerlijk: had ik zelf dit gedrag ook niet vertoont toen een andere vriendin een relatie kreeg? Wilde ik toen ook liever niet slechter uit de vergelijking komen?

Menselijk dus.

Je zou het jaloezie kunnen noemen. Dan blijft die negatieve ondertoon. Wij zouden het ook kunnen vervangen door ‘benijden’. Benijden heeft een positieve ondertoon en (in mijn eigen ogen) geeft het voortgang aan. Voortgang omdat het ons wijst op iets dat wij zelf ook graag zouden willen hebben. Of dit nu een fijne partner en een leuke relatie, een mooi huis of een leuke baan is.

Hoe mooi zou het zijn als onze vrienden ons zouden benijden tijdens het daten?!

Benijden om de leuke dates die wij hebben, benijden om de ware die wij gaan ontmoeten óf benijden omdat zij ook willen dat het met hun huidige partner weer net zo leuk is als in het begin.

Ik geloof niet dat jij alleen jouw single vrienden ‘raakt’ met jouw dating avontuur, maar ook de vrienden met een relatie. Het kan best zijn dat zij zich bewust worden van het feit dat de eerste vlinders weg zijn. En hoe mooi zou het zijn als zij jou dan benijden? Als zij jou het beste wensen op jouw avontuur en zelf weer vlinders gaan creëren in hun eigen relatie?

Of jij nu wel of niet jouw dating avontuur en ervaringen gaat delen: wees je bewust van bovenstaande. Volg je eigen weg en luister naar je eigen onderbuikgevoel.