Ben jij wel blij met jezelf?! Als je kijkt naar wat singles zoeken in een ander, dan zie je vaak staan: ‘iemand die blij is met zichzelf’. Een paar jaar geleden was dit al zo en van klanten begrijp ik dat dit nog steeds vaak genoemd wordt. Dit ‘blij zijn met zichzelf’ betekent eigenlijk 2 dingen:

  1. Wij willen blijkbaar graag een partner die het goed met zichzelf kan vinden. Iemand die zaken voor elkaar heeft, die zichzelf in de spiegel aan kan kijken en die in het algemeen blij is met zichzelf en het leven.
  2. Wij zijn die partner voor een ander. Dus als wij graag een partner willen die blij is met zichzelf, betekent dit ook dat wij zelf blij moeten zijn met onszelf. Aangezien wij die partner zijn waar de ander naar zoekt.

En dan wordt het een heel ander verhaal. Het is makkelijk om van de ander te verlangen dat hij of zij blij is met zichzelf. Zelf helemaal blij en tevreden te zijn, dat is vaak iets lastiger. Wel denk ik dat hier de sleutel ligt voor succesvol online daten!

Blij en tevreden zijn met jouw leven houdt niet in dat alles perfect moet zijn, dat er alleen maar mooie dingen in jouw leven zijn en dat jij alleen maar positieve eigenschappen hebt. Het houdt in dat jij jezelf goed genoeg kent en dat jij de mooie en de minder mooie kanten kan accepteren.

Vergroot jouw kansen op het vinden van de ideale partner: leer jezelf kennen en wees blij met jezelf!

Maar hoe leer jij jezelf nu beter kennen en wordt jij blijer met jezelf? Hieronder een aantal tips.

Zet de eerste stap om jouw partner te vinden!

1. Schrijf het op!

Dwing je hersenen om elke dag na te denken over de goede dingen die er in jouw leven zijn. Onderzoek laat zien dat als jij over positieve en blije dingen nadenkt, jouw leven ook positiever en blijer wordt. Het enige dat jij hiervoor nodig hebt is een notitieboekje en een pen. Leg deze naast jouw bed en schrijf elke avond voordat je gaat slapen één of meerdere dingen van die dag op die leuk waren. Je zult zien dat er elke dag positieve en leuke dingen te vinden zijn. Het kunnen simpele dingen zijn, zoals ‘leuk gesprekje met iemand in de trein gehad’ of ‘lekker thuis op de bank gezeten en een boek gelezen’. We verwachten vaak dat het de grote dingen zijn die ons blij maken, maar je zult zien dat het vaak in de kleine dingen zit!

Het zou het beste zijn om dit altijd te doen, maar goede gewoontes slijten vaak snel 🙂 Doe dit daarom voor een maand en kijk aan het einde terug wat je hebt opgeschreven. Hoe kijk je terug op deze maand? En verbaast over de hoeveelheid blije en positieve dingen? Beslis daarna of je dit nog een maand wilt doen en herhaal dit aan het einde van elke maand.

2. Verplaats je TV

Het is zo makkelijk om voor de tv te gaan zitten. Het enige nadeel is dat de tijd dan zo snel gaat en voordat je het weet is het tijd om naar bed te gaan en begint de werkdag al bijna weer. Verplaats je tv naar een andere kamer, misschien een kamer waar het kouder is of waar geen lekkere bank/stoel staat. Zo maak jij voor jezelf de drempel hoger om tv te  gaan kijken en de tijd die je nu voor jezelf creëert, kun je gebruiken voor andere dingen! Bijvoorbeeld voor een nieuwe (of oude) hobby of voor het verplaatsen van je weekend naar doordeweeks.

Veel mensen vinden het weekend zo leuk omdat zij dan tijd doorbrengen met familie en vrienden. Zorg dat jij deze momenten ook doordeweeks hebt! Nodig vrienden uit om een avond te komen eten en heb een goed gesprek in plaats van een avondje bankhangen en tv kijken. Of ga bij je familie langs voor een kop koffie.

Ons geluksgevoel stijgt als we meer tijd besteden aan onze hobby’s en aan tijd met familie en vrienden. Het vergroot ons gevoel van nuttig zijn en verbondenheid met anderen.

3. Waarden

Welke waarden vind jij belangrijk in het leven? Geen gemakkelijke vraag, maar met deze oefening krijg jij meer inzichten in jouw waarden! Onze waarden spelen een grote rol in onze relaties en dus ook tijdens het daten. Je zou persoonlijke waarden kunnen definiëren als dat wat je belangrijk vindt in het leven.

Waarden zijn heel erg persoonlijk en je neemt ze mee vanuit je opvoeding, je persoonlijke ervaringen, je karakter en je vrienden. Je waarden kunnen wel veranderen, maar over het algemeen zijn ze grotendeels tijdens je kindertijd en puberteit gevormd. Onze waarden zijn vaak niet zichtbaar aan de buitenkant en ze vallen vaak pas op tijdens discussies, meningsverschillen en ruzies. Zodra jij iets denkt in de trant van ‘ik begrijp echt niet hoe hij/zij dit kan zeggen’ of ‘hoe kan iemand dat nu vinden’, dan heeft de ander waarschijnlijk een andere onderliggende waarde die belangrijk is.

Een eerste stap om dit soort discussies en ruzies met jouw partner op te lossen is zelfinzicht. Inzicht in jouw eigen waarden is hierbij belangrijk. Bovenstaande oefening helpt jouw hierbij!

4. Jouw doel

Een ander belangrijk element van zelfinzicht is jouw doel. Wat is jouw doel in het leven? Wat wil jij bereiken in de tijd dat jij hier rondloopt? Voor ieder van ons is dit heel persoonlijk en er zijn dus vele variaties in doelen. Voor de een is het ‘een goede moeder zijn’, voor een ander is het ‘de wereld verbeteren’ en voor nog een ander persoon is het ‘zoveel mogelijk lol hebben en lachen’. Bij het vinden van een partner en bij de keuze van een partner is het belangrijk om doelen te hebben die elkaar niet in de weg zitten. Of nog mooier: doelen die aansluiten of elkaar versterken!

Het is voor de meesten van ons niet zo makkelijk om het doel in hun leven zo even op te noemen. Ik heb een korte oefening om meer inzicht te krijgen in jouw doel:

Ga ergens zitten waar je ongestoord 20-30 minuten kan werken en nadenken. Pak een leeg A4 blaadje en schrijf bovenaan de pagina ‘Wat is mijn levensdoel?’. Neem vervolgens 20-30 minuten de tijd om alles op te schrijven wat in je opkomt. Gewoon datgene opschrijven wat in jou opkomt en het maakt niet uit wat dit is.

Het belangrijkste is dat je begint met schrijven!

Bekijk na 20-30 minuten wat je opgeschreven hebt. Is er iets dat continu terugkomt? Is er een bepaald thema? Of horen bepaalde dingen bij elkaar? Mocht je er niet uitkomen, vraag dan een vriend(in) om met je mee te kijken of maak een afspraak.

Dus samenvattend:

  1. Schrijf het op! Focus je op de mooie en positieve dingen in jouw leven.
  2. Verplaats je TV Creëer extra tijd om te besteden aan dingen waar jij blij en gelukkig van wordt.
  3. Waarden Wat maakt dat jij op een bepaalde manier reageert? Of hoe jij je leven leidt?
  4. Jouw doel Wat is belangrijk voor jou in het leven? Welke kant ga jij op en wat wil jij bereiken?

 

Als het om blij zijn met jezelf en zelfinzicht gaat, zijn er natuurlijk veel meer dingen belangrijk! Jouw hechtingsstijl speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol in jouw relaties. Of de mate van vertrouwen dat jij in jezelf hebt als het om het hebben van een goede relatie gaat.