Ik ben opgeleid als econoom en ook al ben ik bijna klaar met mijn studie psychologie, het denken in cijfertjes blijft aantrekkelijk! Via Ted talk zag ik een interessant filmpje van Amy Webb over hoe zij online dating had gehackt. Nou ja, zij heeft het niet letterlijk gehackt. Zij heeft het daten gewoon slim aangepakt 🙂

Link naar het Ted filmpje

In deze en mijn volgende blog wil ik met jou op onderzoek uit gaan. Onderzoek waarbij wij gaan berekenen hoeveel geschikte partners er voor jou rondlopen en wat deze personen moeten hebben om boven het minimale aantal punten uit te komen. Ja, wij gaan punten toekennen aan de dingen die jij belangrijk vindt! Laten wij eerst beginnen met een aantal simpele rekensommen om te kijken hoe groot jouw ‘vijver’ is. Daarna gaan wij verder met het punten-systeem.

Jouw vijver

Stel jij woont, net zoals ik, in Utrecht. Jij bent een vrouw en op zoek naar een man. (Hierna ga ik het sommetje maken voor de mannelijke inwoners van deze mooie stad) Stel jij bent 29 jaar en jij wilt een partner die minimaal 30 jaar is en maximaal 40 jaar oud is. Jij wilt een partner die een hbo-niveau heeft en die ook sportief is. Het liefste iemand die ook van zeilen houdt, zodat jullie dit soms samen kunnen doen. Hieronder een aantal gegevens om te kunnen rekenen:

  • aantal inwoners in Utrecht is 339.000. Wij gaan er even vanuit dat 49% hiervan man is (gegevens CBS)
  • van deze mannen is 20% in de leeftijdscategorie 30-40 jaar
  • van deze groep mannen zal ongeveer 20% vrijgezel zijn
  • 34 % van deze groep heeft een hbo-niveau of hoger
  • en 5 % van deze groep doet aan zeilen.

Dit betekent dat in heel Utrecht maar 100 geschikte partners voor jou rondlopen. Hoe groot acht jij de kans dat jij één van deze mannen spontaan gaat tegenkomen in de supermarkt of in de kroeg?!

Nu gaan wij dezelfde benadering hanteren voor een man die op zoek is naar een vrouw in Utrecht. In dit voorbeeld gaan wij ervan uit dat jij 35 jaar bent. Jij bent op zoek naar een vrouw die tussen de 25 en 40 jaar oud is. Ook jij vindt het belangrijk dat zij een hbo-niveau heeft. Daarnaast wil jij graag een partner die van koken houdt en van zeilen. Hieronder de gegevens waarmee wij zo gaan rekenen:

  • aantal inwoners in Utrecht is 339.000. Wij gaan er even vanuit dat 51% hiervan vrouw is (gegevens CBS)
  • van deze vrouwen is 30% in de leeftijdscategorie 25-40 jaar
  • van deze groep vrouwen zal ongeveer 20% vrijgezel zijn
  • 34 % van deze groep heeft een hbo-niveau of hoger
  • en 3 % van deze groep doet aan zeilen.

Ook in dit voorbeeld lopen er maar ongeveer 100 geschikte partners voor jou rond in heel Utrecht.

Hopelijk maakt bovenstaande duidelijk dat het romantische idee dat jij jouw partner spontaan gaat tegenkomen voor de meesten onder ons niet op zal gaan. De kans om op hetzelfde moment en op dezelfde tijd bij elkaar te zijn is klein. En dan heb ik het nog helemaal niet over het wel of niet openstaan voor een relatie. Het kan best zijn dat jij een rotdag hebt gehad en dat jij juist op dat moment helemaal niet openstaat voor toenadering of helemaal niet bezig bent met jouw omgeving (en de mensen die erin voorkomen). Daarom is online daten een geweldige uitkomst! Jij hebt zo de optie om jouw kansen te vergroten!

Klik hier voor het 2e deel van daten = wiskunde ?!

De cijfertjes zijn trouwens heel anders voor mannen & vrouwen in Rusland! Lees meer