Voorafgaand aan een date maken wij ons druk over hoe wij eruit zien tijdens de date. Of de ander ons wel leuk gaat vinden of er wel een ‘klik’ gaat zijn, enzovoorts. Allemaal belangrijke zaken, maar wat als je date nou een narcist blijkt te zijn? Tijdens de eerste dates is het allemaal nog leuk, want narcisten zijn vaak erg charmant, maar na verloop van tijd zal het minder leuk worden. Hoe kun je tijdens jouw date achterhalen of hij of zij een narcist is?

Hieronder een aantal signalen die misschien een alarmbel moeten laten afgaan. Let wel: het is geen waterdicht systeem! Uiteindelijk adviseer ik jou om tijdens en na een eerste (of latere) date bij jezelf na te gaan wat jouw onderbuik gevoel is. Deze tip kreeg ik zelf en zelfs tijdens het contact via mail of whats-app zette ik het al in. Zodra ik ook maar ergens een twijfel of aarzeling merkte, was het voor mij klaar. Heel spannend om te doen, drastische keuzes maken, maar het heeft mij een hoop tijd en energie bespaard!

Misschien heb jij nu nog de angst om zo te kieskeurig te zijn of ben jij bang dat er dan te weinig potentiële mannen overblijven. Maar ga eens bij jezelf na: heb jij weleens in een situatie gezeten waarin jij eigenlijk vooral al wist dat het niets ging worden of dat het niet bij jou paste? Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of tijdens het plannen van een vakantie met vrienden. Ik durf te wedden van wel! Zelf heb ik dit in meerdere situaties meegemaakt- en er niet altijd naar geluisterd – maar hierdoor wist ik wel dat mijn onderbuik gevoel ook op het gebied van mijn dating activiteiten zou kloppen. Dus luister naar jouw onderbuik gevoel! Onze hersenen pikken zo veel meer signalen op, dan wij bewust kunnen verwerken en dit betekent niet dat het niet geregistreerd wordt. Het zou best kunnen dat één van deze signalen zorgt voor die twijfel of aarzeling. En ja, bij de juiste partner zul jij deze twijfels of aarzelingen niet hebben 🙂

Maar terugkomend op de narcisten onder ons. Hoe kan jij ze tijdens een date herkennen? Hierdoor een aantal signalen:

1. Monologen

Een narcistisch persoon praat graag over zichzelf. Dus ongeacht het onderwerp van jullie gesprek, hij of zij gaat een manier vinden om het gesprek weer zo te draaien om de eigen ervaringen te praten. Vaak zijn narcistische personen erg charmant en is dit ze makkelijk te vergeven. Ook al voel jij je aan het einde van de date toch een beetje gekrenkt omdat jouw date niet echt geïnteresseerd lijkt in jou. Dit gevoel zou jouw eerste twijfel of aarzeling moeten zijn. Jij verdient iemand die oprecht geïnteresseerd is in jou en alles van jou wil weten!

Belangrijk is om bovenstaande niet te verwarren met een nerveuze date. Alleen zal jouw nerveuze date waarschijnlijk iets minder charmant zijn en ook andere ‘nervositeit’ signalen afgeven. Denk aan zweethandjes, wiebelen op de stoel, onrustig zijn, enzovoorts.

2. Gebrek aan interesse

Het is hierboven al genoemd, maar het is een heel belangrijk signaal dus ik voeg er nog iets aan toe! Vraag jezelf aan het einde van de date af hoeveel de ander nu over jou weet. Of weet jij een heleboel over de ander? Van kindertijd tot nu en van alles over zijn of haar hobby’s en interesses. Als dit zo is en jij daarbij ook nog het gevoel hebt dat jij te weinig aan bod bent gekomen, vraag jezelf dan echt af of jij nog wel zin hebt in een volgende date.

3. Klagen

Ook al zijn narcisten vaak uitermate charmant, sociaal vaardig en attent, zij hebben toch snel de neiging om te gaan klagen. Let eens op het gedrag van jouw date als dingen even minder soepel lopen. Als jullie bijvoorbeeld wat langer moeten wachten op jullie eten of drankjes of als de bediening niet helemaal juist verloopt. Een narcistisch persoon zal hier snel een klein drama van maken en bewaart dit soort gedrag niet voor een later moment in jullie relatie (als jullie elkaar beter kennen). Daarnaast kun jij letten op ander geklaag. Narcisten vinden in alles wel een foutje of een imperfectie. Vooral als zij zelf vinden dat zij er door gedupeerd worden.

Dit signaal is moeilijker om op te pikken en is minder duidelijk (of iemand wel of niet interesse in jou heeft, door naar jouw ervaringen te vragen, is redelijk makkelijk te bepalen). Toch is het volgens mij zo dat de meesten van ons tijdens een eerste – of volgende date – een goede indruk achter willen laten, en klagen of negatief zijn valt voor de meeste personen niet onder een goede indruk achterlaten. Dus vraag jezelf af of jouw date een slechte dag had gehad, erg moe was of dat er geen redelijke verklaring is voor het geklaag.

4. Waardering

Een laatste signaal waar jij op zou kunnen letten is de waardering die jouw date verlangt. Een narcist wil jou graag duidelijk maken hoeveel moeite hij of zij voor jullie date heeft gedaan, hoeveel geld jullie etentje gekost heeft of wat dan ook om maar aan te geven dat het moeite heeft gekost. Het maakt vervolgens niet veel uit hoe dankbaar jij bent, want jij blijft het gevoel houden dat hij deze dankbaarheid toch niet helemaal gelooft.

 

Hopelijk helpen bovenstaande signalen jou om een inschatting te kunnen maken van jouw date. En het belangrijkste advies blijft: bij twijfel stoppen!

De laatste tijd staat er veel op internet met betrekking tot narcisten en wordt er ook veel over geschreven. Hieronder nog een aantal dingen die vanuit onderzoek bekend zijn over narcisme:

  • 50 – 75% van de gevallen is man
  • volgens schattingen heeft tussen de 0 en 6,2% van de bevolking een narcistische persoonlijkheid
  • hoofdkenmerk is een diepgaand patroon van grootheidsgevoelens, geloven dat ze heel bijzonder zijn, behoefte aan bewondering, een gebrek aan empathie
  • de eerste indruk van een narcist is vaak positief
  • in relaties ligt de fout nooit bij hen
  • behandeling is moeilijk en duurt lang

 

Wil jij charmant zijn tijdens jouw dates? Lees meer!