In deze blog gaan we op onderzoek uit. Wat maakt een persoon charmant? En wat kunnen jij zelf doen om charmanter te worden? Aan het eind van deze blog heb jij 2 tips om meer charmant te zijn tijdens het daten!

Wat is charmant eigenlijk? De definitie volgens de Van Dale:

char·mant (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord): bekoorlijk

Wanneer vinden anderen je charmant? Om dit te kunnen beantwoorden, wil ik dat je eens terugdenkt aan een moment waarop jij iemand anders charmant vond. Wat deed die persoon toen? Antwoorden op deze vraag verschillen natuurlijk per persoon, maar in het algemeen vinden wij mensen charmant als ze geïnteresseerd lijken in ons en als ze oprecht blij zijn voor ons. Hoe zorg jij er nu voor dat jij charmant bent tijdens je date? Hieronder 2 tips om ervoor te zorgen dat je tijdens je date charmant overkomt!

Is jouw date heel charmant, maar vertrouw je het ergens niet helemaal. Lees meer over het herkennen van een narcist!

1. Zelfverzekerde houding

Over het algemeen zijn charmante personen zeer kalm, daarnaast zijn zij assertief, oprecht en gedreven. Nu klinkt dit allemaal makkelijk, maar wat als je niet kalm bent of jij je helemaal niet assertief voelt? Een van de dingen die hierbij kan helpen, is het benoemen van je onzekerheid of angst. Een simpel ‘zo best spannend zo’n eerste date’ doet al wonderen voor je eigen zenuwen. Daarnaast straalt het toegeven van onzekerheid ook een vorm van assertiviteit uit: jij bent je bewust van je gevoel en je durft dit kort te benoemen. Het idee is natuurlijk wel dat jij het hierbij laat en vervolgens niet te veel gaat uitweiden over jouw zenuwen!

Andere dingen die weggeven dat jij niet zo kalm bent, zijn wiebelen met je voeten of frunniken aan je hals of gezicht. Probeer je bewust te zijn van dat wat jouw lichaam doet. Ga bijvoorbeeld met je benen over elkaar zitten of houd je glas met drinken vast als je de neiging hebt om te gaan frunniken. Ook je lichaamshouding is belangrijk bij het zelfverzekerd over komen. Loop en zit rechtop en probeer je schouders iets naar achteren te kantelen. Op deze manier krijg je een meer open houding.

De eerste handdruk die je geeft – waarschijnlijk geef jij die ook tijdens je date als jij je voor wilt stellen – moet stevig zijn. Dit geldt ook voor vrouwen: geef een ferme en stevige handdruk. Er zijn weinig mensen (man en vrouw) die onder de indruk zijn van een slap handje.

In tv-programma’s hebben ze het weleens over de voeten van een persoon. Het schijnt dat onze voeten in de richting wijzen van waar wij naartoe willen. In het ergste geval heeft je date hierover gelezen, of dit ook op tv gezien, dus let op je voeten 😉

2. Wees geïnteresseerd

Het werd hierboven al genoemd, wees oprecht geïnteresseerd in je date. De beste en snelste manier om charmant te zijn. Een manier om dit te doen (die voor velen van ons moeilijk is om te doen) is door het geven van een compliment. Wees niet te zuinig met complimenten, ook al zit het zo in ons systeem ingebakken om ze niet te geven. Zal dit voor een deel vanuit onze Calvinistische inslag komen? Waarbij waarden als individuele verantwoordelijkheid, eerlijkheid, soberheid en nuchterheid een grote rol spelen? Waar het ook is ontstaan: we zijn het niet gewend om complimenten te geven en vinden onszelf al snel een ‘slijmerd’. Terwijl wij, van de andere kant, allemaal weten hoe fijn het is als iemand een compliment geeft of je waardeert om iets. Natuurlijk is het wel zo dat jouw complimenten oprecht moeten zijn. Dus niet naarstig op zoek naar iets, maar als de ander bijvoorbeeld even naar de wc, denk na over wat het is dat je positief opvalt of wat je waardeert aan je date. Hier geldt trouwens wel dat algemene complimenten het beter doen dan de meer ‘lichamelijk’ gerichte complimenten. Zie mijn blog over tips voor een goed profiel!

Charmant betekent ook het gericht zijn op de ander en niet te veel bezig te zijn met jezelf. Stel vragen, vraag door en luister naar wat de ander te vertellen heeft. Moeite met het stellen van vragen. Geen probleem: kijk hier voor vragen die iedereen verliefd op je maken.

Ook non-verbaal kan je laten zien dat je geïnteresseerd bent. Namelijk door je lichaam te richten naar de ander, oogcontact te maken en te houden, te knikken en door korte aanmoedigingen (zoals ‘o ja’ of door te hummen) te geven.

Mocht je nu echt moeite hebben om je aandacht bij het verhaal van de ander te houden, vraag jezelf dan af of dit wel de juiste persoon voor jou is. Als luisteren al zo snel moeilijk is, hoe moet het dan wel niet zijn als jullie al 10 jaar bij elkaar zijn? Vind je het lastig om zo snel die knoop door te hakken, probeer dan het onderwerp te veranderen en bepaal voor jezelf of luisteren dan wel vanzelf gaat.

Veel plezier tijdens je date!